Singelpark: groen wandelrondje om de historische binnenstad (6,5 km)

molen de Put in Leiden met Niels ervoor, varend op de Morssingel.

Het langste stadspark van Nederland

Rondom de binnenstad loopt het Singelpark: een bijna onafgebroken, 6,5 kilometer-lange groene wandeling langs het water. Je komt langs Leidse highlights als de Hortus, de Meelfabriek, de Sterrenwacht, de Haven, het Plantsoen, door plaatjes van wijken en langs verschillende molens, zoals Molen de Valk en Molen De Put – de molen op de foto waar Niels voor staat.

molen de Put in Leiden met Niels ervoor, varend op de Morssingel.
Niels voor Molen de Put in Leiden

Groen en biodivers

Bewoners houden op de route mooie tuinen bij. De Rembrandttuin, bij het geboorteadres van Rembrandt bijvoorbeeld en de Pelgrimstuin bij de oude Vliet en de Boisotkade. Ze zetten bijenhotels neer en nestkasten. Er zijn wadi’s aangelegd en hele stukken wild ingezaaid; biodiversiteit staat uiteraard hoog op de agenda van de Vrienden van Het Singelpark.

Singelpark, groene borders en een wandelpad langs het water.
Het Singelpark op weg naar de Hortus. Foto: Leiden Marketing.

Plaatjes van bruggen

De gemeente heeft bijzondere bruggen op de route laten ontwerpen, die de oorspronkelijk gescheiden onderdelen van de route aan elkaar verbinden. Zo stuitte je vroeger na een lommerrijk stukje Witte Singel op het water – overigens wel dat van het allerschattigste grachtje van Leiden, de Groenhazengracht, maar toch: water – en moest je een aardige lus maken om het Arsenaalplein te bereiken. Daar ligt nu een fraaie verbinding: de Aeldisbrug. Zodat je aaneengesloten door kunt, met je wandeling.

Aeldis brug in Leiden, Witte Singel
Aeldis brug. Bron: Leiden Marketing

Een uurtje genieten

De paden lopen heerlijk en het geheel geeft je grip op de afmetingen van de historische stad. In tijd kost het je, afhankelijk van het tempo natuurlijk, ongeveer een uurtje. Het is ook een fijn hardlooprondje, met hier en daar wat grappige stijgingen, zoals over de Hapynionbrug. Skaten is niet aan te raden: de grindpaden en soms getrapte bruggen zijn gemaakt voor voetgangers.

Brug Leiden Singelpark.
Slank, steil bruggetje voor voetgangers. Foto: Leiden Marketing.

Bloemen en grassen van Oudolf

Het park is in 2021 geopend en is bijna af. Op een paar laatste plekken wordt nog gebouwd, zoals op het Meelfabriekterrein, een gigantisch herbestemmingsproject dat nog wel even duurt. Maar je kunt er gewoon doorwandelen en het is al de moeite waard, dankzij een echte Piet Oudolf-tuin op de binnenplaats.

Op de website van de Vrienden van het Singelpark vind je verschillende wandelroutes in dit ‘langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland’.

 

 

 

nl_NL