Kom, we gaan naar de martsss!

Markt in Leiden, Leiden market.
Markt in Leiden, Leiden market.
Voor je t weet heb je de hele zaterdagochtend weggeslenterd. Foto: Marshka vd Haven

Leidenaren zijn pro’s in het sloffen over de ‘martss’. (Typisch Leids: de aangefloten ’t’). Er wordt dan ook flink uitgepakt. Dinsdag tot en met zaterdag zijn er verschillende markten in de hele stad. Maar twee zijn het belangrijkst: op zaterdag en op woensdag in het historisch centrum.

Ambacht, bio, oerHollands, internationaal-het is er allemaal. Foto: Simone de Both

Kijken, proeven, smullen 

Op vrijdagavond zetten de marktkoopmannen hun kramen al neer voor de grote zaterdagmarkt, van 8.00 uur tot 17.00 uur. Groentekramen zo ver het oog reikt, bloemen, fruit, visjes, stroopwafels, kippetjes, oliën, noten en lekkere dingetjes uit de windstreken van de wereld – alles wat je verwacht van een uitgebreide markt, vind je er x 10. Bij veel kramen mag je even proeven. Kijk wel uit, want de meeuwen worden steeds bijdehanter en trekken zo de haring tussen je broodje vandaan.

Langs de oevers van de Rijn

De markt loopt langs beide oevers van de Nieuwe Rijn, en wie het sjouwen even zat is strijkt lekker neer bij een van de 137.000 koffietentjes die uitkijken op de markt. Rondom de markt vind je de belangrijkste winkelstraten en kleine steegjes waar het ook weer zalig koffiedrinken en mensen kijken is.

Woensdag: martss lightsss

Op woensdag doen de marktkoopmannen het nog eens dunnetjes over en kun je ook weer terecht voor vis, bloemen, groente, fruit en de lekkere dingetjes van Ilias.

Waarschuwing: Bij Ilias ontkom je niet aan proeven en kopen. Te lekker. Foto: Marshka vd Haven

Kersmartss

Met kerst ligt er traditioneel een ijsvloer op de Rijn en over de Boterbrug, staat een heuse Kerstmartss op de vlonders. Of dat dit jaar weer gaat gebeuren, is nog even niet duidelijk. Maar gezellig wordt het sowieso weer!

Optreden/bandje tijdens de kerstmarkt in Leiden
Leids bandje tijdens de Leidse kerstmarkt óp de Nieuwe Rijn
nl_NL