Katwijk aan Zee

Het schitterende duin van Katwijk met de zee en de Andreaskerk op de achtergrond.

Zodra je van de duinen de boulevard oprijdt, krijg je het gevoel dat de tijd heeft stil gestaan. Het brede strand, de huizen, de parasolletjes, de rust, de Andreaskerk en het helmgras transporteren je in een seconde naar decennia en eeuwen die achter ons liggen. En: helemaal geen opsmuk. Als je door je wimpers kijkt, waan je je in de fifties.

Kunst op Kattek

Katwijk is dan ook een geliefd oord onder kunstenaars. Toorop schilderde hier, Sluiter en Jozef Israels. Maar ook eigentijdse kunstenaars als Justine Albronda, Joanna Quispel en Jeroen Hermkens hebben scherpgesteld op Katwijk. Kunstvereeniging Katwijk organiseert elke zomer En Plein Air, een week waarin hedendaagse kunstenaars als zij een plek krijgen, om Katwijk te schilderen in de buitenlucht. Net als de kunstenaars uit begin 19e eeuw.

katwijk, strand, kunstenaars, en plein air
Lief strandtafereeltje in Katwijk, geschilderd door Justine Albronda

Bekroonde parkeergarage
Zelfs de parkeergarage is meer dan de moeite waard. Deze, subtiel functionerend als dijklichaam, is bekroond om z’n architectuur. Je moet ook wel twee keer kijken, voordat je doorhebt dat de cortenstalen halfbogen in het uitgestrekte helmgras de toegangsdeuren zijn naar de parkeergewelven ónder het duin. Een parel van een ontwerp én – het blijft wel Katwijk – gratis op zondag.

strand, duin, katwijk, bekroonde parkeergarage
Onder het duin zit de parkeergarage. Plaatje, niet? Met dank aan architectenbureau Royal HaskoningDHV.

Leuk voor later
Lokale kunstenaars maakten speciaal voor de parkeergarage abstracte schilderijen van Katwijk anno 2014. Met de bouw van de garage verdwenen ze stuk voor stuk onder het zand. Het is een kado voor toekomstige gravers, die zich straks een mooi beeld van het Katwijk van nu vormen.

Foto: Dirk van Egmond.

fr_FR